Friday, April 2, 2010

Happy Easter 2010!



Transmise din generatie in generatie, simbolurile Sarbatorii de Paste pastrate pana astazi vorbesc de ingeniozitatea si simtul artistic cu care, oamenii din toate colturile lumii si-au marcat mersul vietii lor.

Anglia - Exista obiceiul de a face cadou oua de ciocolata foarte mari.



Bulgaria - In secolele trecute, pictarea oualor de Pasti era o indeletnicire a calugaritelor din manastiri. Intrebuintand culori speciale, ele realizau piese unicat. Multe pot fi admirate si astazi in muzeele etnografice, unde se pastreaza bogate colectii de oua pictate, incondeiate.

Elvetia - In unele zone se spune ca ele sunt aduse de iepurasi. De aceea, copiii pregatesc din primele flori de primavara cate un cuib in care, acestea sa fie depuse. Urmeaza "vanatul iepurelui de Pasti", cand cei mici cauta prin gradina ouale bine ascunse. Se ciocnesc ouale, cel spart fiind oferit invingatorului.



Franta - In zilele de Pasti, locuitorii din Bourgogne isi ofera reciproc oua vopsite. Se aseaza o scandurica inclinata si fiecare rostogoleste pe ea ouale, pe care le-a adus. Acela al carui ou atinge un altul il castiga si-l mananca pe loc. La acest joc numit la roulle" se folosesc oua colorate in rosu, galben, verde si violet.



Germania - Copiilor li se spune ca ouale colorate sunt aduse de Iepuras si ascunse, pentru ca acestia sa le gaseasca. Fetele trimit logodnicilor oua, pe care sunt scrise declaratii de dragoste. In Saxonia, langa orasul Boutzen, exista o colina la poalele careia curge un rau. Sus este o capela, de langa care femeile si barbatii arunca oua. Jos langa apa sunt copiii. Ei le prind si isi incarca saculetele de la brau.



Olanda - In zilele de Pasti, traditional se mananca oua cu o anumita prajitura, pe care brutarii o ofera clientilor lor. Preotilor le sunt oferite oua vopsite, iar fetele le daruiesc baietilor. Ouale vopsite in verde se ascund in iarba, ca sa le caute copiii.



Rusia - In lunea Pastilor, rusii se duc la cimitir cu oua rosii pentru a cinsti mortii. Fetele se urca pe un deal si se aseaza in cerc. Una din ele iese in mijlocul cercului, tinand in mana pasca si oua de Pasti. Ea spune o rugaciune si rosteste versuri in cinstea primaverii.



Ucraina - Ca si in Rusia, ucrainienii se duc in zilele sarbatorilor de Pasti la cimitir, cu cozonaci, vin si oua. Pentru cinstirea mortilor, ouale se rostogolesc pe morminte, apoi se ingroapa in pamant sau se consuma pe loc de catre membrii familiei ori se dau de pomana celor nevoiasi.

Suedia - Ouale se orneaza cu desene hazlii, cu rime si inscriptii, care se citesc cu glas tare, inainte de a le manca. Ouale de Pasti au darul de a prezice: daca nu sunt pline, inseamna ca hambarele vor fi goale in anul acela. Va avea noroc fericitul care gaseste un ou cu doua galbenusuri: se va casatori sau logodi.



Ungaria - In mediul rural exista obiceiul ca in a doua zi de Pasti fetele sa fie duse la fantana si acolo sa fie stropite cu apa de catre baieti. Pornind de la acest obicei, in mediul urban, baietii si barbatii fac vizite in casele rudelor, prietenilor, vecinilor, stropind cu parfum fetele si femeile, fiind cinstiti in schimb cu bautura, cozonac si oua colorate.


Romania – In zilele de Pasti, traditional se mananca oua rosii cu cozonac. In trecut, gospodinele colorau ouale cu vopsele naturale extrase din plante, cum ar fi foile de ceapa, florile de tei, frunzele de mesteacan, boabele coapte de soc.
Traditia mai spune ca daca va ploua in Vinerea Mare, anul va fi unul roditor si imbelsugat, daca nu va ploua va fi unul secetos. Duminica Invierii, obiceiul este ca oamenii sa poarte haine noi, semnificatie a primenirii trupului si a sufletului.
In saptamana mare, traditia este ca toate gospodinele sa faca curatenie generala in casa, in curte si gradini, simbol al renasterii.
 Aceasta sarbatoare nu are numai o semnificatie religioasa, ci si una de reunire a familiilor, de impacare si bucurie.
Ouale simbolizeaza mormintul lui Iisus Hristos, care s-a deschis la invierea sa din morti. De aceea, atunci cand sparg ouale prin ciocnire, dar si cand se saluta din duminica Pastelui pana la Rusalii, crestinii isi spun: “Hristos a Inviat! Adevarat a Inviat!”. Culoarea rosie a oualelor simbolizeaza singele lui Iisus care s-a scurs pe cruce pentru mintuirea lumii. Exista credinta ca cei care ciocnesc se intilnesc pe lumea cealalta. Ciocnitul oualor se face dupa reguli precise: persoana mai în vârsta, de obicei barbatul, ciocneste capul oului de capul oului tinut in mâna de partener, in timp ce rosteste cunoscuta formula “Hristos a Inviat!”, la care se raspunde “Adevarat a Inviat!”. Se spune ca acela al carui ou nu se sparge va trai mai mult. 



USA - Vechii saxoni, tribali germanici, sarbatoreau venirea primaverii prin omagii aduse zeitei acesteia, numita Eastre. Dupa sute de ani, misionarii crestini au permis ca sarbatoarea pagana a zeitei Eastre sa aiba loc la aceeasi data cu sarbatoarea crestina a Invierii Domnului. 

Asa s-a reusit ca vechea denumire de Eastre sa fie inlocuita cu varianta moderna de “Easter”, asa cum se numeste Pastele in zilele noastre.

 Chiar daca, acum, Iepurasul de Paste are mai degraba o trasatura comerciala, fiind cel in numele caruia se fac cadourile, acest simbol provine de pe vremea festivalurilor de Eastre, pentru ca simbolul pamantesc al zeitei Eastre era iepurele. Cum a ajuns simpaticul iepuras sa fie recunoscut ca mesager al Pastelui in intreaga lume? A fost suficient ca emigrantii germani sa duca in America simbolul pascal intruchipat de un dragut urecheat, pentru ca apoi prin marketingul american sa se raspandeasca, de aici, in majoritatea tarilor crestine. Astazi, americanii sarbatoresc Pastele prin organizarea pentru copii a unei “vanatori de oua” pe gazonul din fata Casei Albe.
De asemenea, cartile postale pentru Paste au fost produse prima oara cu precadere in America si Anglia.

Cu origini romanesti intr-o tara americana ciocnesc un ou rosu dorindu-va tuturor ca Sarbatoarea Invierii Domnului sa va aduca incredere, lumina, iubire si speranta.
“Hristos a Inviat!”



Click to play this Smilebox greeting: Have a Happy Easter!
Create your own greeting - Powered by Smilebox
Create your own digital greeting

No comments:

Post a Comment