Friday, March 26, 2010

Key West


Key West cunoscut si sub denumirea The Conch Republic este punctul cel mai sudic al americii continentale si punctul terminus la sud al US 1 (United States Highway 1). Este mai apropiat fata de Havana, Cuba, aflandu-se la 106 mile (170 km), decat de Miami, la 160 mile (273 km).

Key West este o insula pe cat de mica, numai 10 km in diametru, pe atat de cautata de turisti din toate partile. Este o destinatie obisnuita a vaselor de croaziera, a fost insula de vacanta a presedintilor americani (Winter White House al presedintelui Harry Truman, Franklin Roosevelt, Dwight Eisenhower, John F. Kennedy, Jimmy Carter) si insula de creatie al  lui Ernest Hemingway si Tennessee Williams.

Datorita conditiilor climaterice extrem de favorabile cu temperaturi ridicate in toata perioada anului, insula este home port-ul si spatiul de training al operatiunilor de pe portavioane.


Key West a fost relativ izolat pana in 1912, cand a fost “conectat” oficial cu Florida prin calea ferata, Overseas Railway. Din pacate, uraganul din 1935 a distrus aceasta cale de acces catre insula si a provocat pierderea multor vieti omenesti. A fost imposibila reconstructia caii ferate din resurse locale, de aceea guvernul american a prelungit US 1 si a inaugurat in 1939 prima si singura autostrada catre insula. 

Spuneam anterior ca se mai numeste The Conch Republic, deoarece majoritatea populatiei insulei isi are originea in emigrantii din Bahamas, carora li se spune Conchs, o scoica de dimensiuni mari. Traditia locului spune ca o asemenea scoica mare se aseaza in fata usii de intrare a casei ca semn al nasterii unui copil.
Prin urmare, obiectul predominant in magazinele de suveniruri este aceasta scoica si baliza-simbol al celui mai sudic punct continental.

Singura industrie prezenta pe aceasta insula este, desigur, turismul si ocupatii auxiliare, precum, pescuitul si extractia sarii, management hotelier si bucatarie internationala, artizanat local si festivaluri de amploare.
Pe de alta parte, deoarece, insula se afla oarecum departe de agitatia metropolei, aici se organizeaza cele mai mari parade, cu ocazia carora se renunta la conservatorismul si abstinenta vietii continentale in schimbul unei libertati insulare neingradite spiritului si fizicului. Doar aici am vazut frumuseti feminine gata sa-si primeasca clientii in prag sau picturi pe nuduri, asa cum le stim in inteles european.

Nu numai ceea ce am vazut in Key West este unic, dar ramane inegalabil drumul pana acolo. Dinspre Miami soseaua trece zeci de km printr-o zona cu mlastina, o prelungire a Everglades-ului. La un moment dat ai senzatia ca nimic nu mai traieste acolo, din cauza ravagiilor produse de uragane si tornade. Apoi, surprinzator ajungi in zona fermelor de rosii, capsuni, mazare, portocale, banane, orhidee, bambusi. Dupa ce te “asezi” pe US 1 incepe adevarata calatorie spre Key West. Autostrada nu are decat doua benzi pe sens si urmareste absolut paralel directia vechii cai ferate. Traseul trece peste 42 de poduri, iar 113 mile (182 km) le treci efectiv pe soseaua incadrata numai de apa oceanului. Ici-colo cate o insulita pluteste in nemarginirea apei si numai cu o barcuta te poti incumeta sa-ti vizitezi vecinii din insula de peste “drum”.   















Am avut sansa sa ajungem in acest loc intr-o zi de toamna in preajma Halloween-ului, sa facem inconjurul insulei, pana ne dureau picioarele, apoi sa ne asezam la o masa si sa gustam specialitati locale de peste, din pacate numai pentru o zi. Dar, mi-as putea imagina aici o vacanta de o saptamana in atmosfera calma a caselor cu terasa si pridvor in stil sudist devenite pensiuni si hoteluri. Ferice de cel care detine o casa in Key West. Insa, ne-am promis noua insine, sa revenim, neaparat, anul viitor, pentru toate manifestarile celor trei zile de Halloween si Fantasy Fest Parade (Love Parade).  
















No comments:

Post a Comment