Friday, March 26, 2010

Fort Lauderdale




La 37 km nord de Miami pe coasta Atlanticului se afla Fort Lauderdale, orasul (pentru ca nu exista termenul “municipiu”) de resedinta a Broward County. Este cunoscuta si sub denumirea de “Venetia Americii”, datorita retelei de canale, care impanzesc localitatea si leaga fiecare colt al acesteia cu Oceanul Atlantic.

Vorbim de canale, prin urmare Fort Lauderdale este si un important centru al yachturilor, aici aflandu-si rezidenta peste 42 000 de yachturi in 100 de marine si docuri de acostare.

Deoarece sezonul turistic in Florida este 24/24 de ore, 365/365 de zile pe an, orasul este o binecunoscuta destinatie pentru cei peste 10 milioane de turisti anual.




Numele orasului provine din perioada celui de-al doilea razboi purtat de sudisti cu indienii Seminole, in timpul caruia au fost construite forturi (cetati) de aparare, iar numele i-a fost dat dupa numele comandantului detasamentului, care a construit primul fort, Major William Lauderdale, Fort Lauderdale. Doar ca un simplu amanunt, adaug faptul ca indienii Seminole au fost invinsi, teritoriile lor au fost ocupate, triburile de indieni au fost decimate, apoi de-a lungul istoriei originile autohtone au fost asimilate in marea masa a populatiei majoritare. Ulterior, in epoca moderna, guvernul american a recunoscut drepturile indienilor Seminole si ca o despagubire tarzie de razboi, a permis functionarea cazinourilor sub conducere Seminole fara taxe si impozite. Astazi doar in scop turistic si cu valoare de muzeu mai exista satele indienilor Seminole, al caror mod de viata si preocupari cotidiene le vezi cu ocazia Art Festivalurilor.
Dupa razboi, fortul a fost abandonat, pana cand in 1893 Frank Strahanan soseste aici si pune in circulatie primul ferry boat pe New River. In istoria locului casa acestuia asezata pe unul din canalele fluviului este consemnata ca fiind primul sediu al US Post Office din zona. In ciuda expansiunii orasului si a constructiilor, intre cladirile moderne si yachturile elegante, aceasta casa-muzeu este pastrata si astazi cu toate decoratiunile interioare originale ale vremii.


In timpul celui de-al doilea razboi mondial Fort Lauderdale a fost o importanta baza militara americana pentru operatii aeriene, navale si de comunicatie si tot atunci a luat fiinta Paza de Coasta “Everglades”.
Dupa razboi si cu precadere dupa anii 1970 aria metropolitana s-a extins catre vest, iar localitati precum Coral Springs, Miramar si Pembroke Pines au cunoscut o deosebita explozie demografica.

Ce poti face in Fort Lauderdale? Plaja, hoteluri, restaurante, evenimente culturale de arta si divertisment, shopping, fluturi, calatorii in Everglades sau satele Seminole. Prin cei 12 km de plaja stralucitoare localitatea este locul tinta pentru studenti si elevi in perioada vacantelor.
Aici gasesti cele mai sofisticate hoteluri, despre care nu se poate sa nu pomenesc. Pentru ca, din nou, m-a frapat “grija”, cu care au fost proiectate si executate. La orice etaj te-ai afla, in oricare din cele trei directii, nord, sud sau est, in fiecare pozitie ai vedere catre plaja si ocean. Doar aripa de vest a constructiilor nu “vede” marea, dar nici nu prea e nevoie, deoarece acolo se afla birourile administratiei.
“Grija” a fost dusa pana la extrem, pentru ca odata cazat intr-un asemenea hotel si obisnuit cu temperatura constanta asigurata de aerul conditionat, pe de o parte din motive de securitate, dar pe de alta parte si de confort, nici macar nu e nevoie sa induri arsita soarelui in drumul spre plaja, ci treci printr-un tunel suspendat deasupra strazii, avand aer conditionat in interior si cobori cu liftul la nivelul plajei direct pe trotuar ca de la inaltimea etajului doi.














Nu vreau sa ruinez imaginea frumoasa a celor descrise mai sus amintind de pretul unei nopti de cazare. Este costisitor. Insa, o data in viata, daca ai posibilitatea, merita sa faci acest efort si sa simti diferenta. Sa te trezesti dimineata si sa vezi rasaritul soarelui reflectat in apa oceanului asezat pe un sezlong in balconul din fata dormitorului sau sa savurezi un pahar de Porto dupa apusul soarelui privind catre nemarginirea cerului si oceanului, zici ca ceea ce ai visat dintotdeauna, ti s-a implinit aici.























Deoarece, fiecare vizita in acest oras este ca o gura de aer paradisiac, foarte multi considera, dar, eu afirm cu certitudine ca, Fort Lauderdale este mai sofisticat si mai cosmopolit decat Miami.


No comments:

Post a Comment