Wednesday, March 24, 2010

Miami



Despre arhitectura din Miami v-am mai povestit si cu alta ocazie, subiectul, insa, nu este epuizat, atata vreme cat metropola creste, iar zgarie-norii se inmultesc.
Si cum viata americana se caracterizeaza prin “fast face environment”, la fel si constructiile apar ca ciupercile dupa ploaie.

Pana sa ajung aici, am folosit foarte rar termenul de "zgarie-nor" si doar cu ocazia rasfoirii revistelor de specialitate sau vizionarii filmelor documentare. Experienta americana, insa, m-a deprins cu imaginea obisnuita a zgarie-norilor, aceste constructii supraetajate cu structura rigida pe nivele, din otel, armaturi din fier, otel si materiale fibroase, care permit cladirii nu numai sa se autosustina, dar confera rezistenta la efort, rezistenta la forte exterioare, compatibilitate termica si durabilitate in timp. Structura cu armatura din otel margineste toate laturile constructiei, pe cand “miezul” ei, partea centrala, contine “turnul” de instalatii cu toate coloanele verticale de apa, incalzire, ventilatie, ascensoare, scari. Pe aceasta configuratie se aseaza planseele orizontale si compartimentarile marginite de structuri perimetrale din otel. O “perdea” usoara din aluminiu si sticla imbraca peretii exteriori si “inchid” cladirea. Pompe si rezervoare-depozit asigura presiunea apei pana la ultimul nivel. Acest tip de constructie s-a dovedit a fi, de departe, cea mai eficienta in fata fortelor exterioare ale naturii.

Intr-o definitie empirica o cladire este considerata zgarie-nor, daca are inaltimea de 80 m (262 feet), are intre 12–39 de etaje si se distinge prin inaltime dominand panorama orasului. Dupa standardele americane in constructii, in US se considera 150 m (aprox 500 feet) limita cea mai mica pentru a incadra o cladire ca fiind zgarie-nor. Inaltimea de 300 m (1000 feet) o au constructiile asa-zis “super-inalte” (supertall). In Miami inginerii de structura definesc zgarie-norii ca fiind orice constructie pe verticala, a carei principala cerinta este rezistenta, nu atat la greutate sau cutremur, ci la forta vantului.


Zgarie-norii sunt incarcati cu un simbol al mandriei si al implinirii. Prin denumire si functia, pe care o deservesc, ei reprezinta expresia moderna a axis mundi, coloana care uneste cerul cu pamantul si cele patru directii ale punctelor cardinale.


Astazi zgarie-norii devin parte integranta din imaginea metropolei si desi, constructia lor este costisitoare, asigura cel mai inalt procent in proportia dintre spatiu utilizabil pe unitate de suprafata. Cu toate acestea, nu se construiesc din motive de economie a spatiului. Precum templele sau piramidele din antichitate, zgarie-norii sunt considerati simbol al puterii economice a orasului. Ei nu numai ca deseneaza panorama, ci definesc identitatea orasului. Prin urmare, atunci cand spui Miami, recunosti imediat constructiile, care o reprezinta.

Four Seasons Tower - 70 etaje/794 ft


900 Biscayne - 65 etaje/aprox 700 ft

Marina Blue - 57 etaje/615 ft

Ten Museum Park - 50 etaje/585 ft

The Biscayne Wall

Plaza on Brickell - Turn 1 - 56 etaje/610 ft
                             Turn 2 - 48 etaje/525 ft

Icon Brickell - santier

Epic Tower - santier - 48 etaje/500 ft



Met 1 - 40 etaje/460 ft


Everglades on the Bay - North Tower - 49 etaje/548 ft
                                  - South Tower - 49 etaje/548 ft

Brickell on the River - North Tower - 42 etaje/482 ft
                                - South Tower - 46 etaje/523 ft

500 Brickell - East Tower - 42 etaje/426 ft
                   - West Tower - 42 etaje/426 ft

Latitude on the River - 44 etaje/486 ft

Neovertika - 37 etaje/376 ft & Latitude One - 23 etaje/287 ft

Carbonell Condominium - 40 etaje/602 ft

Wind at Riverfront - 41 etaje/508 ft

Cu siguranta am omis foarte multe alte constructii, insa nu voi uita niciodata ca aceasta a fost prima zona metropolitana din US, careia i-am spus "home".


Privesti panorama Miami la altitudinea de 4m (12 feet) deasupra nivelului marii, te gandesti ca metropola ocupa locul 3 in topul celor mai inalte constructii din US si nu poti decat sa admiri ingemarea perfecta intre stiinta si arta.




No comments:

Post a Comment