Sunday, March 14, 2010

Art Festival in the Pines


South Florida este foarte “bogata” in manifestari de arta, dar, parca anul acesta luna Martie se intrece pe sine. Chiar daca iernile sunt “usoare” ca un fulg, parca si aici oamenii simt dorinta de innoire si cum altfel sa o faca mai bine, decat “iesind” in lume si expunand din creatiile lor artizanale, atata vreme cat vremea calda temperata o permite inaintea sezonului ploios si cu temperaturi maxime cuprinse intre 90 si 100 grade F (32 si 38 grade C). Dupa succesul Art Festival din Coconut Grove,

una din primele manifestari de acest gen organizate in aer liber in South Florida,  exemplul a fost urmat de municipalitatea din Pembroke Pines, care a organizat “Art in the Pines”.


Art Park din perimetrul Florida International University, a oferit spatiul pentru expunerea lucrarilor de arta artizanala, florala, picturala, sculpturala, fotografica, o mica scena pentru cor si orchestra si desigur spatii pentru food and drink.
Spre deosebire de zona mea natala din curbura Carpatilor, artizanatul floridian este cu totul diferit. Resursele sunt diferite, creativitatea artistilor plastici amatori este nelimitata, ceea ce ii leaga, poate, este dorinta de a crea ceva unic. 
V-am mai povestit de fascinatia orhideelor, florile care mi-au devenit favorite din momentul sosirii pe aceste taramuri. Se pare ca nu numai mie, deoarece vad ca nu exista manifestare de amploare, din care sa nu lipseasca aceste flori superbe. Si ca sa nu devina monotone, florarii stiu sa atraga publicul prin compozitii deosebite de pietre si flori sau displayuri cu apa si flori, potrivite unui decor exterior de curte sau gradina.




Un loc deosebit, care mi-a atras atentia a fost cel al creatiilor in lemn. Mesteri lemnari au expus frumoase obiecte decorative din mahon sau bambus si isi demonstrau maiestria la fata locului. Splendide vaze si tavi din mahon, foarte potrivite pentru decoratiuni interioare rezidentiale.








Ceea ce n-am mai vazut la expozitiile de acest fel de acasa au fost sapunurile parfumate. Cunosteam traditia sapunului facut in casa, o credeam devenita istorie (sapunurile bunicii sau “anticul” sapun Cheia din comert dupa o reteta “de casa”), pana cand, ajunsa in aceste locuri sa vad ca este o pasiune dusa la meserie de arta. Mi-a placut intregul display cu sapunuri, asa cum aratau pachetelele cu sapun parfumat gata pentru a fi facute cadou, faptul ca doamna nu tinea secret reteta de preparare si le dicta detaliat cumparatoarelor, asa cum dictezi retetele de mancare. O atitudine foarte deschisa si la care subscriu intotdeauna: castigi mereu atunci cand impartasesti din experienta ta si ramai in memoria oamenilor, prin ceea ce le-ai daruit. Pana la urma nici nu e grea procedura, am si fost in magazinul in care gasesti toate ingredientele, cu parfumuri, esente, vase si obiecte necesare. Mi-a dat de gandit… placuta indeletnicire!



Nu puteau lipsi picturile, aici, unde sursa de inspiratie sunt insulele din Caraibe si culorile inspirate de jungla cu vegetatie luxurianta sau mandala, reprezentatiile cu diagrame concentrice de inspiratie rituala budista sau hinduista. In sens comun, mandala este o schema sau o figura geometrica circulara simbolizand microcosmosul nostru in infinitatea universului.



Din aceasta arta artizanala nu puteau lipsi pietrele semipretioase, bijuteriile din argint sau sticla. In aceasta lume gasesti cele mai multe bijuterii si accesorii din pietre pretioase sau semipretioase, deoarece aici s-a creat o adevarata cultura pentru aceste minerale devenite bijuterii.







Aminteam anterior ca gazda acestui eveniment a fost Art Park al FIU. Prin urmare, Florida International University a profitat de aceasta afluenta de public si a expus cu vanzare carti din libraria universitatii. De foarte multa vreme nu mai vazusem tineri cumparand carti. Iar acum vedeam mici si mari cautandu-si lectura preferata si apoi vizitand targul cu cartile in mana.

Veti spune, poate, ca acest eveniment a avut o nota mai mult feminina. Doar in aparenta si datorita insemnarilor mele. Am retinut ceea ce m-a interesat mai mult. Fara sa jignesc pe nimeni, latura masculina s-a manifestat la standurile cu bere si mancare, acolo unde era prezenta arta culinara, Greek Food sau German Food. Am incercat si noi German Sausage, din care doar denumirea si stradania, laudabila, a prezentarii dishului ducea catre tara de origine.  
Dincolo de orice comentariu, a fost o zi de week-end petrecuta cu mare placere sub soarele si vantul de martie intr-o atmosfera specific floridiana.  


No comments:

Post a Comment